Ovaj slučaj1 na drastičan način pokazuje kakve mogu biti posljedice nakačenja entiteta suprotnog spola. Astralni fragment preminule žene nakačio se na muškog domaćina u, čini se, vrlo bezazlenom trenutku – tijekom odmora koji je provodio skijajući, a završetak dana bi proslavljao alkoholom.

Kako to obično biva, obraćanje terapeutu kao što je dr. Fiore bilo je posljednja opcija. Za to se klijent čak nije niti sam odlučio, već se to dogodilo zahvaljujući upornosti i insistiranju njegove supruge. U detekciji je Fiore između ostalog koristila i skriptu čija je adaptacija navedena u 10. poglavlju.

Ovdje se može vidjeti i tipičan stav ortodoksnih terapeuta koji zbog svojih uvjerenja ne mogu vidjeti dalje od neke traumatične/ konfliktne epizode iz ranog djetinjstva, a želja Rogerove majke da rodi žensko dijete i njeno postupanje u prve dvije godine Rogerova života samo su potvrđivali takva uvjerenja.

***

Roger je međunarodno priznat liječnik, koji je objavio više od 60 znanstvenih radova u svijetu. Specijaliziran je u oblasti koja je u samom vrhu moderne medicine. Osim što je znanstvenik, on je i brižan iscjelitelj, čije životno djelo olakšava bol umirućima.

Privlačan je muškarac, visok, kose boje pijeska i mekih smeđih očiju. Čini se mnogo mlađim od 41. g., možda zbog njegove forme, skladnog tijela i relativno nenaboranoga lica. Njegov ten sugerira da je sklon pobjeći od svog gustog rasporeda kako bi proveo neko vrijeme na otvorenom.

Unatoč njegovoj prirodnoj pristojnosti i rezerviranosti priznao je, trenutak nakon što je sjeo u stolac, da je ovdje gotovo protiv svoje volje. Njegova supruga Mary napravila je ogroman pritisak na njega da dođe k meni. Ona je insistirala na tome da dođu čim su mogli dobiti termin i rezervacije za avion. Rekao je:

"Ovdje sam unatoč savjeta moja tri terapeuta. Oni su uznemireni, jer je ovo bila odluka moje supruge. U stvari, jedan se prilično naljutio na mene jer misli da Mary manipulira mnome. Prošli tjedan smo imali užasnu terapijsku seansu, Mary, terapeut i ja. Bili smo vrlo blizu žestoke svađe, jer ona potpuno odbacuje program u kojem sam, kao i to što se spremam na operaciju za promjenu spola. Njezina je želja da dođem k tebi. Nakon terapije jako smo se posvađali kad smo stigli kući, te mi je rekla da nemam alternative – da te moram vidjeti ili je to kraj. Osjećam da ima vrlo nerealna očekivanja vezana uz moje liječenje. Nakon svega, dijagnosticirana mi je od strane psihijatara u Centru, a to se potvrdilo i velikim brojem psiholoških testova, ozbiljna spolna disforija (poremećaj spolnog identiteta, op. a.)"

 

"Zašto si ipak pristao da dođeš k meni?"

 

"Dala mi je ultimatum. Pročitala je tvoju knjigu The Unquiet Dead prije dva tjedna i dala je meni da je pročitam. Smatra da me opsjeda ženski duh." Smijao se prezirno, ali je brzo nastavio: "A Maryin prijatelj, vrlo osjetljiva osoba, tvrdi da je zapravo vidio ovu ženu koja je navodno sa mnom. Također sam i depresivan posljednjih šest mjeseci. Zapravo, bio sam i suicidalan zbog tog užasnog konflikta koji osjećam. Psihijatri koje viđam propisali su mi terapiju Prozacom. Na početku je djelovao negativno. Bio sam jako umoran i hiperaktivan ujutro, imao sam uspone i padove. Sada je dobro. Problemi s kojima se i dalje borim su alkohol i ljutnja, ali ne baš uspješno. Kad sam krenuo s programom promjene spola prije četiri mjeseca, prestao sam konzumirati sva žestoka alkoholna pića. No, u posljednjih tjedan dana opet pijem pivo i vino u pretjeranim količinama."

 

"Bi li mi mogao nešto reći o konfliktu koji si spominjao?"

 

"Volim Mary, a morao bih je se odreći. Također, za mene je moja karijera vrlo nadahnjujuća i izazovna. Izgubit ću oboje ako napravim operaciju promjene spola i postanem žena. Moja supruga odbija živjeti bračni život sa drugom ženom i to stvara ozbiljnu napetost u našem odnosu, a sve zbog mog problema. Moj profesionalni život bi završio, jer bi postojao pismeni trag [promjene]. Uostalom, tko bi me shvaćao ozbiljno, bez obzira na moje kvalifikacije? Sve što mi je vrijedno bilo bi izgubljeno kako bih živio svoj život kao žena. Bilo je trenutaka kad sam mislio da bi bilo bolje da sam mrtav. Bio sam užasno depresivan i nisam vidio nikakvo svjetlo na kraju tunela."

1 ^Preuzeto s SRF portala, http://www.spiritrelease.com/cases/Fiore_gend er. htm objavljeno s dopuštenjem dr. A. Sandersona, prijevod: M. M.
Creative Commons licenca­ Ovo djelo, ako drugačije nije naznačeno, ustupljeno je pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno 3.0 Hrvatska .