risi_svjetlo_cover.jpg

 

S njemačkog prevela: Ivana Beker

Naslov izvornika: Licht wirft keinen Schatten – Ein spirituell-philo­so­phi­sches Handbuch, Govinda-Verlag, Neuhausen – Jestetten, 2004.

Copyright © Govinda-Verlag GmbH

Nosioc prava za hrvatski prijevod: (cc) 2012, oslobadjanje.com

***

Razlikovati bez suđenja

Svjetonazori, filozofije i sustavi vjerovanja posvuda su zastupljeni: od znanstvenika, političara i financijskih magnata, od tajnih loža, religija i ezoterika.

Jesu li jedni više u pravu od drugih? Može li se, i smije li, praviti razlika? Ili je sve relativno? Jesmo li izloženi ideološkoj samovolji, bez mjerila i kriterija za ono što stvarnost uistinu jest? Postoji li uopće nešto kao "istina"?

Armin Risi ovdje predstavlja jednu cjelovitu sistematiku koja omogućuje sve različite, često proturječne svjetonazore postaviti u jedan viši kontekst u kojem se suprotnosti dokidaju. Jer, svjetlost ne stvara sjenu. I sasvim je moguće vidjeti svjetlost i razlikovati je od sjene – i posvuda prepoznati što stvara sjenu.

Ova knjiga opisuje neku vrstu filozofske formule svijeta kojom se uvjerljivo i aktualno mogu pojasniti središnji aspekti našeg bivanja: dualnost i jedinstvo, relativno i apsolutno, sudbina i slobodna volja, karma, milost i ljubav.

U ovom svjetlu može se proniknuti u tamne strane i poluistine sadašnjeg vremena, pa i onda kad se kriju iza lijepih riječi kao "novi svjetski poredak", "svjetski mir" i "nova etika".

Ove teme su danas od središnjeg značaja, jer živimo u vremenu u kojem nas dostiže i kolektivna i osobna prošlost, i zove na iscjeljenje i dovršenje.

Sadržaj

1. dio: Iz sjene ne nastaje svjetlost

 1. Doba tame i sadašnje vrijeme preokreta
 2. Definicija "svjetlosti" iz sjene
 3. Dualizam: Borbe sjene u religiji i ezoteriji
 4. Monizam: Potraga za jedinstvom

2. dio: Svjetlost je neovisna o sjeni

 1. Stvarnost onkraj dualnosti
 2. Misterij božanskog jedinstva
 3. Razlikovanje bez suđenja

3. dio: Prodor u svjetlost – novo doba

 1. Unutarnje posvećenje: "Dvojica ili trojica sabrani u moje ime ..."
 2. Božanska ljubav i zemaljska ljubav
 3. Darvinizam, kreacionizam i vedska geneza
 4. Duga pretpovijest sadašnjeg vremena preokreta

 

Ostala izdanja:

Tiskano izdanje, 396 str., meki uvez (ISBN 978 9535698951, na amazon.co.uk ili amazon.de, ako ne možete kupovati preko interneta obratite nam se preko obrasca za kontakt)

PDF izdanje (ISBN 978 9535698968, 9.365 kB, MD5, SHA-1)
EPUB izdanje (ISBN 978 9535698975, 7.400 kB, MD5, SHA-1)

 

Creative Commons licenca­ Ovo djelo, ako drugačije nije naznačeno, ustupljeno je pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno 3.0 Hrvatska .