Home A. Risi: Svjetlost ne stvara sjenu
Armin Risi: Svjetlost ne stvara sjenu – duhovno-filozofski priručnik
Petak, 20.04.2012. 09:00
Ažurirano: Utorak, 24.12.2013. 16:19
risi_svjetlo_cover.jpg

 

S njemačkog prevela: Ivana Beker

Naslov izvornika: Licht wirft keinen Schatten – Ein spirituell-philo­so­phi­sches Handbuch, Govinda-Verlag, Neuhausen – Jestetten, 2004.

Copyright © Govinda-Verlag GmbH

Nosioc prava za hrvatski prijevod: (cc) 2012, oslobadjanje.com

***

Razlikovati bez suđenja

Svjetonazori, filozofije i sustavi vjerovanja posvuda su zastupljeni: od znanstvenika, političara i financijskih magnata, od tajnih loža, religija i ezoterika.

Jesu li jedni više u pravu od drugih? Može li se, i smije li, praviti razlika? Ili je sve relativno? Jesmo li izloženi ideološkoj samovolji, bez mjerila i kriterija za ono što stvarnost uistinu jest? Postoji li uopće nešto kao "istina"?

Armin Risi ovdje predstavlja jednu cjelovitu sistematiku koja omogućuje sve različite, često proturječne svjetonazore postaviti u jedan viši kontekst u kojem se suprotnosti dokidaju. Jer, svjetlost ne stvara sjenu. I sasvim je moguće vidjeti svjetlost i razlikovati je od sjene – i posvuda prepoznati što stvara sjenu.

Ova knjiga opisuje neku vrstu filozofske formule svijeta kojom se uvjerljivo i aktualno mogu pojasniti središnji aspekti našeg bivanja: dualnost i jedinstvo, relativno i apsolutno, sudbina i slobodna volja, karma, milost i ljubav.

U ovom svjetlu može se proniknuti u tamne strane i poluistine sadašnjeg vremena, pa i onda kad se kriju iza lijepih riječi kao "novi svjetski poredak", "svjetski mir" i "nova etika".

Ove teme su danas od središnjeg značaja, jer živimo u vremenu u kojem nas dostiže i kolektivna i osobna prošlost, i zove na iscjeljenje i dovršenje.

Sadržaj

1. dio: Iz sjene ne nastaje svjetlost

 1. Doba tame i sadašnje vrijeme preokreta
 2. Definicija "svjetlosti" iz sjene
 3. Dualizam: Borbe sjene u religiji i ezoteriji
 4. Monizam: Potraga za jedinstvom

2. dio: Svjetlost je neovisna o sjeni

 1. Stvarnost onkraj dualnosti
 2. Misterij božanskog jedinstva
 3. Razlikovanje bez suđenja

3. dio: Prodor u svjetlost – novo doba

 1. Unutarnje posvećenje: "Dvojica ili trojica sabrani u moje ime ..."
 2. Božanska ljubav i zemaljska ljubav
 3. Darvinizam, kreacionizam i vedska geneza
 4. Duga pretpovijest sadašnjeg vremena preokreta

 

Ostala izdanja:

 
Creative Commons licenca­ Ovo djelo, ako drugačije nije naznačeno, ustupljeno je pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno 3.0 Hrvatska.