U nastavku slijede neki od primjera prvih postupaka oslobađanja izvedenih od strane autora i suradnika. Primjeri sadrže opise slučaja i pripadajuće transkripte tonskih zapisa seansi kako bi se dobila bolja slika o dinamici samog postupka oslobađanja. Sadržaj transkripti je autentičan i nepromijenjen, objavljen uz dopuštenje osoba s kojima se radilo (domaćina) čija su imena izmijenjena radi zaštite privatnosti. U radu se za ulazak u promijenjeno stanje svijesti koristila Elmanova hipnotička indukcija1 kako bi se pouzdano postiglo dovoljno duboko promijenjeno stanje svijesti (tzv. somnambulizam).

U transkriptima se koristila oznaka "[...]" kako bi se naznačilo da je izbačen početni dio (indukcija) koji nije važan za razumijevanje, a oznaka "..." se koristila kako bi se naznačilo da je u konverzaciji bila načinjena kraća pauza.

Na kraju je naveden i prijevod slučaja s kojim se susrela dr. E. Fiore i opis jednog od egzorcizama o kojima je pisao M. Martin.

  1. Oslobađanje od entiteta "Prošlost i budućnost"
  2. Slučaj Tara – regresija s demontiranjem lažnih sjećanja i ski­da­njem implantata
  3. Slučaj Tion – skidanje entiteta preko posrednika
  4. E. Fiore – Slučaj spolne disforije
  5. Slučaj egzorcizma "Djevac i majstor za cure"

 

1 ^D. Elman: Hypnotherapy, Glendale CA, Westwood Publishing Company, 1984. (©1964.)
Creative Commons licenca­ Ovo djelo, ako drugačije nije naznačeno, ustupljeno je pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno 3.0 Hrvatska .