Posljedice postojanja nakačenja mogu se manifestirati brojnim emocionalnim, psihološkim (mentalnim) i fizičkim promjenama, od gotovo zanemarivih do vrlo značajnih i višestrukih. Domaćini uglavnom nisu svjesni postojanja nakačenog entiteta i pokušavaju tražiti pomoć za simptome koji se mogu manifestirati zbog njihovog prisustva. Ovo ne bi trebalo čuditi, jer općenito ne postoje niti osnovna znanja o tome kakvo je uobičajeno stanje naše psihe, kao i da tijekom odrastanja ona postaje sve više fragmentirana, što je posebno izraženo kod modernog čovjeka koji je svakodnevno izložen sve kompleksnijim životnim situacijama na koje treba odgovoriti. Povrh toga, uvođenje stranih sadržaja ljudskog ili neljudskog (demonskog i nezemaljskog) porijekla u podsvijest cijelu priču može učiniti samo još fantastičnijom.

Medicinska dijagnostika u slučaju nakačenja može reći da su nalazi uredni,1 iako domaćin ima stvarne poteškoće. Ovakvo stanje može biti kategorizirano i kao "psihosomatsko",2 a korištenje ovog pojma govori da moderna medicina može prihvatiti činjenicu da na naše fizičko tijelo utječu psihički sadržaji. Obzirom da su nakačenja dio podsvjesnog inventara naše psihe, ovakva dijagnoza i nije pogrešna. Problem je što u slučaju traženja daljnje medicinske pomoći ne možemo očekivati terapiju koja će otkriti i počistiti nakačenja, već će ona do određene mjere pokušati ublažiti simptome (što nekada može završiti i kirurškim obradama).

Fizičke promjene

Neke od mogućih tjelesnih promjena spomenute su već kod simptoma u 7. poglavlju. Dr. E. Fiore navodi da, prema ezoteričnim teorijama, niže astralno tijelo – duša dolazi u doticaj s eteričnim tijelom žive osobe, tako da dolazi do neke vrste stapanja. Ovo se u osnovi poklapa s onim što tvrdi i dr. med. S. Sagan. Stvara se neka vrsta nacrta na fizičkom tijelu, što može dovesti do budućih manifestacija nekadašnjih fizičkih problema nakačenog entiteta na tijelu domaćina.3 Ovo otvara prostor za pojavljivanje niza fizičkih simptoma koji nemaju stvarnog uporišta u prošlosti domaćina (iz trenutnog i/ili prošlih života), već su jednostavno došle kao "miraz" nakačenog entiteta. To mogu biti najrazličitije disfunkcije, bolovi i bolesti, od glavobolja, nesanica, problema s težinom, astme, alergije, tegobni PMS, išijas, itd. Entitet svojim nakačenjem na domaćina neće olakšati svoje stanje, jer će i dalje osjećati traumatska iskustva prošlog života.

Dr. med. S. Modi daje cijeli niz primjera fizičkih trauma nakačenih astralnih fragmenata i kakve simptome mogu izazvati kod domaćina:4

  • Prostrijelna rana u trbuhu može izazvati različite fizičke, ali i emocionalne simptome kao što su nelagoda, zatezanje ili osjećaj čvora u trbuhu, nervozna crijeva, bolovi u abdomenu, mučnine, povraćanje, proljev, konstipacija, povećana kiselina, gastritis, esofahitis, čir na želucu ili iritabilni kolon.
  • Frakture kostiju ili smrskanost tkiva mogu se manifestirati kao artritis, fibromiositis, tendritis, sindrom karpalnog kanala, nervna iritabilnost/razražljivost, glavobolje, osjećaj odsutnosti, trnci ili jednostavno stanje nelagode u traumatiziranom dijelu tijela.
  • Smrt u plamenu može biti razlog različitih kožnih poremećaja kao što su preosjetljiva ili suha koža, akne, čirevi, osip, crveni prištevi, eritema, ekcemi, psorijaze ili različiti vidovi svraba. Domaćin može imati i astmu, laringitis ili neke druge plućne poremećaje ako je smrt uključivala udisanje dima. Gastritis, kolitis, osjećaj vrućine po čitavom tijelu, valunzi, slabo podnošenje topla vremena ili iracionalni strah od vatre još su neki od mogućih simptoma.
1 ^Usp. dr. med. S. Modi: Remarkable Healings: A Psychiatrist Discovers Un­suspected Roots of Mental and Physical Illness, Hampton Roads Publishing Company, 1997., str. 261
2 ^Psihosomatski karakter se pridaje određenim alergijama, oboljenjima dišnih puteva (npr. astma) te kožnim i crijevnim oboljenjima koja mogu biti posljedica utjecaja nakačenog entiteta, ali isto tako mogu biti uvjetovana traumatskim iskustvom iz prethodnih života.
3 ^Usp. Ph. D. E. Fiore: The Unquiet Dead: A Psychologist Treats Spirit Pos­session, Ballantine Books, 1995., str. 37
4 ^Usp. Modi, str. 259-261
Creative Commons licenca­ Ovo djelo, ako drugačije nije naznačeno, ustupljeno je pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno 3.0 Hrvatska .