Povratak na 1. dio – Anjina Metamorfoza

 

Eric Pearl (na engl. biser) je čovjek u misiji. Do sada je uspio uključiti u svoju mrežu preko 60.000 praktikanata1 (tzv. iscjelitelja). Ovaj pravi newager­ski biser ne mari za (ostale) newagere, među kojima ima toliko njih s jedinstvenim i natprirodnim darovima, onih koji se nekako žele izdvojiti iz gomile2, jer ovdje imamo posla s nekim koga je izabrao sam Svemir. Pearl po mnogim pokazateljima spada u vrhunsku produkciju, a ona uključuje sofisti­ci­ranu izvedbu, od zaštićivanja imena, kreiranja hijerarhije, seminara po cijelom svijetu, kontrolu cjelokupnog procesa – od propagande do ubiranja prihoda prema jedinstvenom tarifnom modelu. Napisao je i knjigu u izdanju Hay books (vlasništvo mega-ostva­re­ne Louise Hay) pod nazivom The Recon­nection: Heal Others, Heal Yourself, koja je do sada prevedena na 36 jezika,3 među ostalima i na više jezika iz naše regije. Knjiga je opremljena i lepezom dobrih kritika i komentara koje bi trebale čitatelja uvjeriti da pred sobom imaju uzbudljivo, duhovno, zabavno štivo nadasve skromnog i pristupačnog bivšeg američkog kiropraktičara.

Knjiga je podijeljena u tri dijela, u prvom dijelu priča što je sve uslijedilo njegovoj promjeni profesije što, naravno, obiluje tako po­želj­nim sinkronici­te­tima koji kod ignorantne i narcisoidne osobe daju posebnu težinu wishful thinkingu4 kojega stvara.

U drugom dijelu Pearl nam želi nešto reći o samom postupku, želi nas uvući u to, a na samom početku ovog dijela pažnju mi je privukla slije­de­ća dobro­došlica:

Welcome to something new. This is different. This is real – and it's somehow being entrained in you.5

Odlučio sam se za originalni, engleski tekst, jer u hrvatskom prijevodu je entrained prevedeno kao urođeno, što nije ni približno značenje te riječi. Dakle, prijevod bi mogao glasiti: "Dobrodošli u nešto novo. Ovo je stvarno – i nekako se uvuklo /ukrcalo u vas" – i ovo je već loše (a kamoli još "urođeno'"), jer sugerira ljudima da je "to" već u njima, a još zapravo nemaju ni pojma o čemu je riječ, kao da programira unaprijed. Možda ne bih cjepidlačio oko ovoga da i na drugim mjestima nisam primijetio stvari koje vonjaju na mani­pulativnost, kako u originalnom tekstu, tako i u prijevodu.

U trećem dijelu nalaze se upute za buduće praktičare, iako iste ne vrijede puno ako na vas ne stavi ruke sam Pearl.

Ovaj osvrt nije napisan za one koji su iz nekih razloga ( u koje ne bih želio ulaziti) dobro usklađeni s Pearlovom i sličnim vibrama – njima bih poželio sve najbolje u još jednoj navodnoj neviđenoj evoluciji, mož­da onoliko dalekosežnoj za duše koje naseljavaju ljudska tijela koliko je bio zadnji pad u realitet koji trenutno nastanjujemo. Za početak, evo kao Pearl definira svoje čedo (ili cir­kusku točku u New Age areni):

Rekonekcija predstavlja obuhvatan proces ponovnog povezivanja sa svemirom, što omogućuje pojavu iscjeljivanja ponovnim pove­zi­va­njem. Ta su iscjeljenja i evolucijske frekvencije nove širine fre­kven­cij­skog područja i prenose se putem spektra svjetlosti i informacija koje nikad prije nije bio prisutan na Zemlji. Putem rekonekcije u stanju smo stupiti u dodir s tim novim razinama svjetlosti i infor­macija, a putem tih novih razina svjetlosti i in­for­ma­cija u stanju smo se ponovno povezati.6

Niste razumjeli? Ne brinite, niti sam Pearl to ne razumije, što naposljetku i nije tako važno obzirom da daje željene rezultate! Kako doznajemo iz knjige, ovakvo iscjeljivanje je primjenjivo na sve nas, čitavo čovječanstvo, obzirom da nemamo 12 DNK niti/lanaca koje bi nam Pearlova Rekonekcija trebala (ponovno) priskrbiti: točnije rečeno SVI smo mi pacijenti i svih nas treba iscijeliti. Gledajući poslovno, imati ovako široko tržište je nešto što bi svatko u svom poslovnom planu mogao samo poželjeti.

 

Ekipa odozgo

Pojavljivanje bića koja su mi privukla pažnju kod Anjine Meta­mor­foze (za koju sam doznao da je u stvari izvedenica Re­ko­nek­cije), obilato se spominje i u Pearlovom pisanju. Obzirom da New age dok­tri­na uključuje i to da smo svi jedno, da su sve lekcije neophodne, tako i pitanje zla u toj doktrini jednostavno ne postoji, a ljude koji su u newagerskim vodama zahvaljujući svojoj duhovnoj superiornosti problematika zla i ljudske patnje ne dira, osim ako to nije dobra prilika za zaradu, kada će po pokazanoj (glumljenoj) suosjećajnosti, kao i u drugim stvarima, prednjačiti nad običnim smrtnicima. Izgleda da su duše, koje su u ovoj inkarnaciji izabrale da zavibriraju na New Age manipulacije i pro­gra­miranja, pretplaćene samo na "dobre momke", i nikakvu Maškaradu anđela7 neće prihvatiti kao opciju. Sva bića koja ne možemo pojmiti s naših pet čula mogu biti samo božanska i tu su, jasno, da nam pomognu, htjeli mi to ili ne. Evo kako to izgleda u slučaju prvih Pearlovih pacijenata kada se čudo po­čelo događati:

Kada većina ljudi govori, oni jednostavno otvore usta i začuje se glas – nikakvo osobito iznenađenje. No, kad čujete glas koji izvire iz ničega, to pomalo uznemiruje. Isprekidani šum zraka koji sam čuo i prošli put počeo se oblikovati u riječi. Glas koji ih je izgovarao počeo je kao isprekidano, visoko pištanje: "Došli smo ti reći ..." Glas se produbio. "... da nastaviš s onim što radiš ..." Tada je nastavio nepravilnim, iskidanim ritmom. "Ono što radiš ... donosi svjetlost i informacije na planet."

Dok je Fred govorio, glas se mijenjao, postupno se spuštajući od pištanja do duboke tutnjave koja je odjekivala, ali je izgovor ostao neobično mehanički, kao da izvor tih riječi tek treba na­uči­ti služiti se Fredovim glasom. Ipak, sve što je rekao bilo je jasno i uvjerljivo.8

U nastavku slijedi još jedan opis promjene u glasu, preuzimanje kontrole nad osobom, zaborav i blokiranje – što su po mom iskustvu i izvorima samo so­li­dan skup simptoma igranja s vatrom (vidi npr. pod klasifikacija entiteta i stupnjevi nakačenja "Male studije o entitetima"):

1 ^Usp. http://www.thereconnection.com/about/eric-pearl, viđeno: 05.07.2011.
2 ^Usp. Dr. Eric Pearl: Rekonekcija – Iscijelite druge, iscijelite sebe, VBZ Zagreb, 2010., str. 98
3 ^Usp. http://www.thereconnection.com/about/book, viđeno: 05.07.2011.
4 ^Prijevod s engl. bi vjerojatno bio "željeno razmišljanje" mada je na ovim prostorima po­znatija izreka: "Što se babi htilo, to se babi snilo."
5 ^E. Pearl: The Reconnection: Heal Others, Heal Yourself, Hay House, 2003., str. 88
6 ^Pearl, str. 98
7 ^Naziv knjige dr. Karle Turner, prijevod možete skinuti na http://www.galaksija.com/literatura/andjeoska_maskarada.pdf
8 ^Pearl, str. 75
Creative Commons licenca­ Ovo djelo, ako drugačije nije naznačeno, ustupljeno je pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno 3.0 Hrvatska .