Svi vole čokoladu, 3 milijuna tona bude pojedeno godišnje, pola od toga u Europi. Ali uspjeh čokolade ima tamnu stranu.

Dok djeca razvijenog svijeta uživaju u slatkom okusu, realnost je bitno drugačija za afričku djecu Prema najrazličitijim agencijama industrija čokolade je optužena zbog prikrivanja trgovine djecom i iskorištavanju dječjeg rada na plantažama kakaovca.

Odlučili smo istražiti takve tvrdnje. Ali istina bi mogla biti opasna. Ići ćemo tajno sa skrivenim kamerama i izmišljenim identitetom.

Je li istina da mala djeca rade kao robovi za industriju čokolade?

Tamna strana čokolade je jedan u nizu dokumentaraca koji su pokušali rasvijetliti što stoji u pozadini slatkog iskustva kojem se veliki broj ljudi (često kompulzivno) predaje, a neki i ne mogu odustati jer su postali ovisni o tom užitku (često dodatno povećavajući već značajnu tjelesnu masu).

"Sitni" detalj koji je spomenut u filmu je činjenica da su vodeći igrači industrije čokolade potpisali još 2001. tzv. Harkin-Engel protokol kojim bi trebao biti reguliran i dječji rad i trgovina dje­com do sredine 2005. godine! Samo postojanje ovakvog protokola trebalo bi biti i više nego znakovito, kao i traženje te iste industrije da se rok produlji do 2008. godine jer im je, izgleda, prvi rok bio prekratak za osiguravanje nabave kakao sirovine koja neće uključivati spomenutu zloupotrebu djece. U 2009. godini na čokoladne proizvode potrošeno je 82,5 milijardi dolara.* Ovaj dokumentarac je snimljen 2010. godine i prema stanju na terenu mogli bi reći da ostavlja gorak okus u ustima.

 

20.01.12: Link na skidanje filma s hrv. titlovima više nije dostupan.

 

* ^http://www.guardian.co.uk/business/interactive/2010/jan/20/cadbury-kraft-nestle-mars-ferrero, viđeno 14.09.2011.
Creative Commons licenca­ Ovo djelo, ako drugačije nije naznačeno, ustupljeno je pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno 3.0 Hrvatska .