Moj komentar: Allison je uz dopuštenje za prijevod i objavljivanje na­po­menuo da se tekst treba uzeti s rezervom i da je sarkastičan, no bez obzira na to, na svoj način pokazuje nešto od "zdrave" obiteljske dina­mi­ke modernog čovjeka.

 

Dr. med. R. B. Allison

Prijevod: M. M.

 

Sljedeće smjernice proizašle su iz podataka otkrivenih tijekom liječenja triju žena, svake s višestrukim osobnostima (PVO op. a.). Dvije je liječio autor osobno, a treća je prisustvovala konzultacijama, za vri­jeme liječenja kod drugog liječnika. Njihove priče su toliko nevje­ro­jatno slične u nekim važnim aspektima da bismo sad već mogli imati neke naznake kako roditelji, ili još bolje, budući roditelji, mogu podići svoje kćeri tako da i one mogu imati više osobnosti nego djevojka iz susjedstva.

Razvijeno je sedam smjernica, koje će biti ilustrirane kratkim povijesnim detaljima iz svakog slučaja. Kada se svih sedam načela snažno poštuje, gotovo je sigurno da bilo koja kćer mora razviti više­stru­ke osobnosti kako bi preživjela.

Pacijentice: Elizabeth je imala sveukupno pet osobnosti, ali se sada skrasila na jednoj, onoj s kojom je rođena. Kay je imala osam osobnosti, od kojih su dvije i dalje postojane. Doris je imala samo dvije oso­bnosti, jer joj roditelji nisu bili talentirani kao drugi. Ona sad većinu vremena manifestira svoju izvornu osobnost.

Pravila

Pravilo 1: Nemojte željeti dijete, na prvom mjestu.

Elizabetina majka je već imala sina, uopće nije željela djecu, a to drugo dijete je trebalo biti tatino. On je želio dječaka, ali je morao uzeti ono što je majka rodila.

Kayina majka je ostala trudna šest mjeseci nakon vrlo teškog poro­đaja s prvim djetetom. Bila je vrlo nesretna zbog mogućnosti još jednog teškog poroda tako brzo. Kay je također od rođenja osje­ćala da je njen otac nikada nije želio.

Dorisina majka je bila siromašna i njezin suprug ju je napustio šest mjeseci nakon rođenja djeteta. Možemo samo nagađati njene osje­ćaje za vrijeme trudnoće.

Pravilo 2: Stvarajte i jačajte suprotnosti između majke i oca.

U svim obiteljima, čini se da postoji "dobar roditelj" i "loš roditelj." Ali dijete nikada stvarno nije moglo reći koji je koji. Osjećala se odbijeno od strane oca ili majke, ali se ipak nije mogla identificirati s drugim roditeljem.

Elizabetina majka je favorizirala starijeg brata i tukla Elizabeth. Bila je očeva miljenica, barem dok nije rođen mlađi brat, kada je naglo zamijenjena.

Kayina majka se pokušavala brinuti za nju, ali je u to vrijeme ima­la tumor mozga. Njezin otac bio je krut, zahtijevao savršenstvo i doveo je sebe i sve ostale do nadljudskih granica.

Pravilo 3: Osigurajte da jedan od roditelja, osobito omiljeni, nestane prije djetetove šeste godine.

Elizabethin otac je otišao u vojsku kad joj je bilo tri godine. Ona je bio toliko usamljena da je stvorila svoja prva dva alter-ega kao imagi­narne prijatelje.

Kayina majka je hospitalizirana na godinu dana zbog liječenja tumora na mozgu kad je Kay imala tri godine. Bila je smještena kod bake s očeve strane, fanatične radoholičarke koja mrzi muškarce, a koja je dobro istrenirala njezinog oca.

Dorisin otac je napustio obitelj kada je ona imala šest mjeseci. Majka se preudala prije njene pete godine.

Pravilo 4: Potičite suparništvo među braćom, ili ga barem nemojte prepoznati ili pomoći vašoj kćeri da se nosi s time.

Elizabethina "loša" osobnost se razvija nakon što je njezina majka došla kući iz bolnice, u trenutku kada joj je mlađi brat stavljen u naru­čje. Znala je da je otac samo čekao sina, i njezina mržnja prema dječaku bila je prevelika da bi je mogla suspregnuti.

Creative Commons licenca­ Ovo djelo, ako drugačije nije naznačeno, ustupljeno je pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno 3.0 Hrvatska .