Lat. "u čiju korist?" – pratiti "trag novca" odnosno tko profitira prepo­ruč­lji­va je praksa svakog istraživačkog (i detektivskog) rada kada mo­tivi nisu očiti.

akronim od "Counter Intelligence Programme", FBI operacije stvorene za bavljenje domaćim disidentima u 1970-tim godinama. Metode cointelpro-a uključuju infiltririranje svojih agenata u ciljanu orga­ni­zaciju kako bi je podrivali iznutra, te stvaranje lažnih dokaza i osnivanje pobočnih organizacija za najrazličitija ometanja i uznemirivanja. Kao mete cointelpro operacija među ostalima se spominju Martin Luther King i Albert Einstein.

Cointelpro operacije su izgleda široko prisutne i među New Age krugovima i u zajednici NLO istraživača, zbog čega je ova i tako frag­men­tirana (obzirom na važnost ovog pitanja za kontrolore ovog reali­teta).

Službeno, cointelpro više ne postoji (raspušten 1971. g.), ali baš kao što su slične aktivnosti bile provođene i prije cointelpro-a, tako i danas ništa ne ukazuje da je takva praksa prekinuta – dapače, višestruko je učestala, skrivajući se pod maskom tzv. "rata protiv terorizma".

Creative Commons licenca­ Ovo djelo, ako drugačije nije naznačeno, ustupljeno je pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno 3.0 Hrvatska .