Postupak indukcije (pobude) promijenjenog stanja svijesti pre­mo­šćivanjem tzv. kritičkog faktora svjesnog uma i davanjem direktne sugestije podsvjesnom umu da "uđe" u promijenjeno stanje.

Dr. James Braid je prvi greškom ponudio izraz hipnoza (naknadno ga je promijenio u "monoideizam") odbacujući Mesmerov animalni ma­gne­ti­zam kao razlog postizanja transa (pro­mije­nje­nog stanja svijesti), smatrajući da u hipnotičkom stanju dolazi do zatvaranja očnih kapaka kao i kod ulaska u san, a prikladnom mu se učinila riječ hypnos (od grč. hypnos – spavanje) za opis takvog stanja. Originalno je Braid pričao o "psihičkom snu" (engl. nervous sleep) tj. spavanju uma (ega), što još ne znači da se osoba nalazi u stanju sna. Priča o hipnozi kao uspavanom ili zombificiranom stanju krenula je tragom nekih slučajeva kada su osobe lako upadale u stanje dubokog transa: blizu ili u tzv. hipnotičku komu, koje i dalje nije stanje spavanja, već tolikog stupnja opuštenosti da osoba jednostavno ne osjeća potrebu za bilo kakvom komunikacijom s vanjskim svijetom (neiskusni hipnoterapeut može biti zatečen ovakvom situacijom ne znajući što dalje s osobom).

U postignutom promijenjenom stanju svijesti kritički faktor je smanjen ali ne i potpuno isključen, što NE znači i da osoba više nema mogućnosti samostalno donositi odluke. Manipulacija u pro­mi­je­nje­nom stanju svijesti je specijalnost tzv. kontrole uma (engl. mind control) koja se može postići dugotrajnim izlaganjem određenim infor­ma­cijama (ispiranje mozga), ili brže i s predvidljivijim rezultatima po­mo­ću fizičke, emocionalne i psihičke torture.

Još uvijek je široko rasprostranjeno (čak i u stručnim krugovima) korištenje izraza “pod hipnozom”, što bi moglo voditi do zaključka da je osoba pod nekom tvari, kao što to jest slučaj pri konzumaciji alkohola, narkotika, psihoaktivnih supstanci, kemijskih anestetika, itd. Osoba može biti samo u tzv. “hipnotiziranom” stanju koje je jedna vrsta pro­mi­jenjenog stanja svijesti iz kojeg može u bilo kojem trenutku izaći (npr. treba na WC ili je neprimjereno vođena kroz neugodnu situaciju i ne želi je nastaviti proživljavati). Ako vrijedi izraz "pod hipnozom", po istoj osnovi bi se moglo reći da se npr. osobe za vrijeme meditacije nalaze "pod meditacijom".

Creative Commons licenca­ Ovo djelo, ako drugačije nije naznačeno, ustupljeno je pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno 3.0 Hrvatska .