Pojam je ponudio poljski psihijatar Andrzej Łobaczewski u inter­dis­ci­pli­narnoj studiji (područja psihopatologije, sociologije, filozofije i povijesti) o uzrocima socijalne nepravde i pojavama kao što su agre­siv­ni ratovi, etnička čišćenja, genocidi, uspostava policijskih država, itd. Pojam je izvedenica naziva teološke grane o proučavanju zla (Zloga) koja u korijenu ima poneros (grčka riječ za zlo).

Prema Łobaczewskom, ultimativni izvor zla posljedica je dvaju ljudskih faktora: prirodnog ljudskog neznanja (ignorantnosti) i slabosti, te postojanja i djelovanja statistički male (4-8% ukupne populacije), ali ekstremno aktivne grupe psihološki devijantnih osoba (psihopata). Ignoriranje (nepoznavanje) postojanja takvih psiholoških razlika prvi je kriterij ponerogeneze koja otvara prostor da psihopate mogu ne­za­pa­že­no djelovati. Više na politička ponerologija.

 

Vidi psihopatija, 9/11

Creative Commons licenca­ Ovo djelo, ako drugačije nije naznačeno, ustupljeno je pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno 3.0 Hrvatska .