U rječniku hipnoterapeuta ovim pojmom se opisuje stanje dovoljno “duboko” promijenjenog stanja svijesti, pri čemu je moguće osobi sugerirati stvari koje mogu imati anestetske i analgetske učinke ili izazvati amneziju. Naziv može zbunjivati jer sugerira da je riječ o nesvjesnom stanju kakvo imamo kod pojava poput mje­se­ča­renja, što nije točno, a u engl. jeziku riječ somnambulist se uvriježila za opis zombificirane osobe koja potpuno nesvjesna korača kroz život, odnosno naivne i neuke osobe. U službenoj medicini pod ovim pojmom se podrazumijeva mjesečarenje i kao takav je i klasificiran u MKB-10 pod F51.3.

Ovisno o “dubini” promjene svijesti, razine iznad ovog stanja zovu se lagano i srednje promijenjeno stanje svijesti, a ispod somn­am­bu­lizma imamo stanje poznato kao (hipnotička) koma (ili Esdaile stanje). Otkrivena su i tzv. ekstremno duboka stanja (engl. ultra-depth) kao što su Sichort i Zed stanje.

Pojam je prvi ponudio Marquis de Puysequr koji je krenuo stopama F. A. Mesmera proučavajući “animalni magnetizam”, kojeg je Mesmer smatrao razlogom čudesnih poboljšanja stanja klijenata, iako je bila riječ o hipnotičkoj sugestiji u promijenjenom stanju svijesti.

 

Vidi: analgetik, hipnoza, mesmerizam, MKB-10

Creative Commons licenca­ Ovo djelo, ako drugačije nije naznačeno, ustupljeno je pod licencom Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno 3.0 Hrvatska .